GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Sociala medier som demokrativerktyg – Göran Hägglund till Borås

Konferensen Mötesplats Sociala Medier (MSM) äger rum den 15 september i Borås. Syftet med konferensen är att ge insyn i hur den politiska arenan har förändrats genom verktyg som till exempel Facebook och Instagram. Flera kända namn toppar gästlistan, bland andra f.d. partiledaren Göran Hägglund.

Göran Hägglund

Journalisterna Margret Atladottir och Lisa Bjurwald livesänder sin mediepodd ”Atladottir & Bjurwald – Politism”, Brit Stakston, debattör och digital specialist tar emot Sociala medier-priset som är det största i Sverige.

Dessutom deltar Göran Hägglund, f.d. partiledare för Kristdemokraterna, i konferensen och föreläser under rubriken ”Tolv råd i en twittertråd”.

Twitter är idag för mig och många andra den viktigaste nyhetsförmedlaren. Där flödar ekots nyheter, dagens DN-debatt och svenskans ledare. Där återfinns de snabbaste nyheterna, de initierade kommentarerna och tuffa debatterna, säger Göran Hägglund och fortsätter:

Men Twitter är också ett verktyg som sänker trösklar mellan väljare och valda. Det bidrar till smidig kommunikation och ger möjlighet att förstå hur makthavaren gör och tänker. Ett demokrativerktyg, om man så vill.

Skiljer sig från mängden

Bibliotekshögskolans forskning inom sociala medier är framstående och varje år arrangeras tillsammans med Borås Stad konferensen Mötesplats Sociala Medier (MSM). I år är även Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) medarrangör. Konferensen sticker ut bland andra liknande arrangemang eftersom den fokuserar på just sociala medier och politik.

Syftet är att folkbilda och uppmärksamma att det händer något med det politiska samtalet och det sätt vi tar till oss nyheter i ett demokratiskt samhälle, som är strukturerat efter en analog tid, säger Jan Nolin, professor på Bibliotekshögskolan och en av initiativtagarna till MSM.


För mer information, kontakta: Rasim Avdic

Senast uppdaterad: 2017-01-16 

Kommunal samverkan — regional styrka

GR är en samarbetsorganisation för 13 kommuner i Västsverige - tillsammans har dessa kommuner över en miljon invånare.
GRs uppgift är att verka för samarbete över kommungränserna och vara ett forum för idé- och erfarenhetsutbyte inom regionen.
Verksamheten inom GR ska vara till kommunal nytta, samtidigt som den ska stärka regionen nationellt och internationellt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund